NA CO SI DÁT POZOR

Konvenční kosmetika často obsahuje levné náhražky nebo vyloženě škodlivé látky, které bývají dávané do souvislosti i se vznikem nádorových a dalších onemocnění. Za všechny lze naštěstí najít čistě přírodní náhradu. Kterým látkám byste se měli určitě vyhnout?

Ropné deriváty

Ropné deriváty tvoří na pokožce neprodyšný film, kvůli kterému nemůže správně fungovat a přes který se jen těžko dostávají prospěšné látky. Použití ropných derivátů má přitom jediný důvod, být co nejlevnější.

  • Ve složení je najdete pod názvy petrolatum, mineral oil, paraffinum liquidum nebo česky vazelína.
  • Přírodní variantou jsou hutnější rostlinné oleje a másla.

Chemická pěnidla

Když to pění, tak to myje. Tenhle mýtus vám může u kosmetiky opravdu hodně uškodit. Z pokožky a vlasů potřebujeme odstranit nečistoty, ale zachovat přirozenou ochrannou vrstvu. Chemická pěnidla původně vznikla na čistění anorganických povrchů. Naše kůže potřebuje daleko jemnější ošetření, jinak hrozí ekzémy, alergie nebo vysušení. Pokud si bohaté bublinky chcete i přes to dopřávat, můžete najít i přírodní pěnidla. Sice nejsou na pohled tak efektní, ale vaší kůži neublíží.

  • Nejčastější chemická pěnidla najdete ve složení pod označením SLS (sodium lauryl sulfate) nebo SLES (sodium laureth sulfate).
  • Přírodní variantou jsou přírodní pěnidla na bázi kokosového oleje, cukerné tenzidy, mýdlové ořechy a zmýdelněné oleje.

Parabeny

Tyto syntetické konzervanty mohou narušit hormonální rovnováhu. Velký problém je u nich s koktejlovým efektem. Většina produktů jich totiž obsahuje hned několik a jejich kombinace může nežádoucí účinek výrazně zesílit. Přírodní kosmetika se bez nich naprosto obejde. Existují šetrné možnosti konzervace, řada čistě přírodních látek navíc konzervuje sama o sobě – hlavně esenciální oleje nebo koloidní stříbro.

  • Parabeny odhalíte ve složení snadno, obsahují v základu slova “paraben”.
  • Přírodní variantou jsou rostlinný ethanol, koloidní stříbro, esenciální oleje, vitamin E (tocopherol) a benzoát sodný.

Těžké kovy

S obávanými látkami, jako je olovo a kadmium, se občas setkáte především v konvenční dekorativní kosmetice. Přestože jde o nepatrná množství, v těle se ukládají a časem mohou způsobit celou řadu problémů.

  • Ve složení je pochopitelně nenajdete. Jedinou jistotou je používat čistě přírodní produkty s přírodními barvami.

PEGy

Zkratka znamená propylenglykoly, velmi oblíbenou ingredienci, která pomáhá aktivním látkám ke vstřebávání do kůže. Jenže se zvýšenou propustností se do vašeho těla dostane mnohem víc látek, než byste si přáli. Tím spíš, že kosmetika s PEGy často obsahuje také umělé konzervanty a syntetické parfémy. Můžete si tak přivodit podráždění nebo alergickou reakci. Kůže má svoji přirozenou obranu a nevyplatí se ji narušovat.

  • Ve složení tyto látky hledejte ve všem, kde narazíte na zkratku PEG.
  • Přírodní kosmetika je vůbec nepoužívá.

Silikony

Pro silikony platí něco podobného jako pro ropné produkty. Vytvářejí neprodyšný film a pokožka kvůli nim nedokáže správně pracovat. Navíc podporují množení bakterií, takže jestli máte problematickou pokožku, chraňte ji před nimi. Samotným vlasům neublíží, nejsou však biologicky odbouratelné a jejich používání zatěžuje životní prostředí.

  • Ve složení je najdete jako sloučeniny s koncovkou –cone, -one, -thiconol, -siloxane, -silane.
  • Přírodní variantou je například rostlinný glycerin.

Syntetická parfemace

Přírodní ingredience voní samy o sobě, obejdou se bez chemie. Čich navíc nelze tak snadno přelstít, rozezná, zda je daná věc pro nás vhodná či nikoliv. Syntetické parfemace mohou obsahovat látky, které jsou vyloženě škodlivé. Přestože se opět jedná o velmi malé množství, je použití syntetik naprosto zbytečné. Velmi krásné vůně můžeme získat z čistě přírodních surovin, které navíc mají i výrazně pozitivní vliv na naši mysl. To syntetický parfém nikdy nedokáže.

  • Ve složení se ale skrývají pod označením „parfum“.
  • Přírodní variantou je přírodní parfemace (esenciální oleje, ovocné extrakty…).